Türkiye’nin en eski film yapım ve dağıtım şirketlerinden birisi olan Erman Film, bu güne değin 250’den fazla filmin yapımcılığını ve dağıtımcılığını üstlenmiştir. Bu süreçte Türk sinemasına unutulmaz eserler katmış ve gönüllerde taht kuran filmlerin ortaya çıkmasındaki en büyük role sahibi olmuştur. Geçtiğimiz günlerde imzalanan bir protokolle dijital ortama aktarılan bu eserlerin koruması ve yönetimini WediaCorp ailesine teslim eden Erman Film dijital dünyaya adımını Wediacorp ailesi ile atmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
WediaCorp ailesi olarak Türkiye’nin en büyük içerik üreticilerinden olan Erman Film ile dijital hak lisanslama ve içerik yönetimi anlaşması yapmış olmaktan gurur duyuyoruz. Türk sinema tarihinin mihenk taşlarını oluşturan, Türk sinemanın hazinesi bu filmler bundan böyle Wediacorp lisanslaması ile son kullanıcıya ulaşacak.
Hürrem Erman Kimdir ?
1913 yılında Selanik’te dünyaya gelen Erman, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü bitirmiş ve bir sonraki adım olarak 1935 yılında Adapazarı’nda açmış olduğu ilk sinema salonu ile sinema işletmeciliği işine başlamıştır. Bunu takip eden bir sonraki adım ise 1946 yılında Erman Film’i kurması olmuştur bu süreç Hürrem Erman’a film ithalatçılığı kapılarını açmış ve sektörde kalitesi ve güvenilirliği sarsılmaz bir yer edinmesine yardımcı olmuştur.
1940’ların sonlarında başlayıp 1980’lerin başlarına kadar süre gelen , yaklaşık 35 yıllık dönemde 100’ü aşkın film’in yapımcılığını üstlendi. Türk sinema tarihinin önemli birçok filmine imza atan Erman, Lüküs Hayat (1950), Hıçkırık (1965), Vurun Kahpeye (1949), gibi filmlerin yanı sıra Ömer Lütfi Akad’ın ünlü; Gelin (1973) ve Düğün (1973) ve Diyet(1974) üçlemesinin de yapımcılığını üstlendi. Yapımcılığını yapmış olduğu filmlerden olan Düğün 1974’te Deli Yusuf ise 1976’yılında Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Film Ödülü’ne layık görüldü.
1990 yılında düzenlenen 9.Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Sinema Onur Ödülü alan Erman 1989 ve 1992 yıllarında ise kendisine 1974’te ilk sinema ödülünü kazandıran Altın Portakal Film Festivalinde Jüri başkanlığı yapmıştır. 11 Mart 2003’te İstanbul’da yaşamını yitiren Hürrem Erman’ın yaşam öyküsü , Rıza Kıraç tarafından “Hürrem Erman : İzlenmiş Bir Yeşilçam Filmi” adıyla yayınlandı.
Kısaca Erman Film
Kuruculuğunu 1946 yılında Hürrem Erman’ın üstlendiği Erman Film, Türk Film sektörüne sayısız yapımlar kazandırmış sektörünün ilklerinden olan ve günümüze kadar dimdik gelebilmiş önemli bir kuruluştur. Hürrem Erman’ın film sektörüne kazandırdığı ve sayısız başarıya imza atmış bu önemli kuruluş, kurucusu olan Hürem Erman’ın aramızdan ayrılmış olduğu bu süreçte’de aynı şevkle ve üretkenlikle bayrağı oğulları Fuat ve Naim Erman’a devretmiştir.
Fuat ve Nail Erman tarafından yeniden yapılandırılan kuruluş günümüzde hem yapımcı hem dağıtımcı kimliğini korumaktadır. Yeniden yapılanma sürecinde, 2004 – 2005 yılları arasında Bir Film ile birlikte sekiz film dağıtan Erman Film, bu tarihten günümüze değin film ithali ve dağıtımcılığı liderliğini tek başına elinde tutmaktadır.