Geçtiğimiz ay Instagram 10. yıl dönümünü kutladı. Son on yılda, bir fotoğraf paylaşım uygulamasından, bir milyardan fazla aktif kullanıcısı olan ve yüzlerce kültürel trendin doğduğu dünyanın en popüler altıncı sosyal medya platformuna dönüştü.
Instagram Fotoğraf Paylaşmanın Ötesine Geçti
2010 yılında Kevin Systrom ve Mike Kriege tarafından kurulan Instagram; Facebook’un sosyal medya alanındaki hakimiyetinin gerçek rakiplerinden biri olarak hızla pazara giriş yaptı ve Mark Zuckerberg, Instagram‘ı lansmanından sadece iki yıl sonra 1 milyar dolara satın alarak Facebook’tan sonra bir sosyal medya platformunun daha sahibi oldu.
Bu satıştan sonra Instagram, herhangi bir sosyal medya kullanıcısının ihtiyaçları için tek durak noktası haline geldi ve yeni ortaya çıkan rakip uygulamalara karşı koymada oldukça başarılı oldu.
Instagram’ın Gelişim Aşaması:
- Instagram Hikayeleri, Snapchat‘in sosyal medyada fırtına gibi estiği bir dönemde, 2016 yılında başlatıldı.
- IGTV, 2018 yılında ortaya çıktı.
- Son zamanlarda, TikTok‘un “klonu” olarak etiketlenen, uzun zamandır beklenen bir video paylaşım özelliği olan Reels ise geçtiğimiz aylarda piyasaya sürüldü.
Rakip uygulamalara karşı koymanın yanı sıra, Instagram Hikayeler, IGTV ve Reels markalar için daha fazla reklam fırsatı yarattı. 2020’de Instagram bir sosyal ticaret merkezi oldu ve uygulamanın 2019’da 20 milyar dolarlık reklam geliri elde ettiği açıklandı.
En son paylaşılan verilere göre; pazarlamacılar Instagram’ı influencer iş birliktelikleri için ikinci favori sosyal medya mecrası olarak kabul ediyorlar. Pazarlamacıların % 55’i influencer reklam iş birlikteliklerinde Instagram‘ı tercih ederken, YouTube’da bu oran %58, TikTok’ta %35, tv reklamcılığında %29 ve dış mekan reklamcılığında (afiş, billboard vb.) ise %20 olarak karşımıza çıkıyor.
Benzer şekilde pazarlamacıların yaklaşık beşte biri (%18) Instagram‘ın influencer kampanyalarında yatırımın geri dönmesi (ROI) açısından en iyi pazarlama kanalı olduğunu söylüyor. Instagram yetkilileri de yapılan reklam çalışmalarından geri dönüşün; YouTube‘dan %18, tv reklamcılığından %10, TikTok‘tan ise %6 daha yüksek olduğunu düşünüyor.
Instagram Hikayeleri, IGTV ve Reels’in piyasaya sürülmesi influencerları, Snapchat, YouTube ve TikTok‘tan Instagram’a çekmiş oldu. Bu sayede Instagram sosyal medya kullanıcıları arasında %37 ile influencerlarla etkileşimde bulunan en yaygın ikinci mecra olarak yerini aldı.
Instagram, sosyal medya kullanıcılarının katılımını arttırmakla kalmadı, %11’lik satın alma oranıyla sosyal medya reklamlarında da kendisini kanıtlamış oldu. Bu rakam genç tüketiciler arasında çarpıcı bir şekilde artarak 16-24 yaşındakilerde % 25’e kadar yükselmiştir.
Yaratıcılıkta Şampiyon Olmak
Ancak, kullanıcıların Instagram ile etkileşimi yalnızca Hikayeler, IGTV ve Reels’e bağlı değil. İçeriğin kendisi de uygulamanın başlangıcından bu yana çok çeşitlendi ve her profilden sosyal medya kullanıcısının ilgisini çekmeyi başardı.
2010 yılında, uygulama başlangıçta bir fotoğraf paylaşım platformu olarak kurulmuştu ve paylaşılan ilk görüntü Kevin Systrom tarafından paylaşılan bir köpek fotoğrafıydı. O zamandan beri içerik; köpeklerin yanı sıra bütün hayvanların fotoğraflarını, yiyecekleri, modayı ve hayal edebileceğiniz aşağı yukarı her şeyi içerecek şekilde genişlemeye başladı.
25-34 yaş aralığındaki kişilerin yaklaşık beşte biri (%19) Instagram’ın hem YouTube’dan hem de TikTok‘tan daha yaratıcı bir sosyal medya mecrası olduğuna inanıyor.
Instagram Hikayeleri, IGTV ve Reels gibi çeşitli reklam kanalları, Instagram‘ı pazarlamacılar için vazgeçilmez bir araç haline getiriyor. Instagram geçtiğimiz on yılda yüzlerce kültürel anın merkezinde yer aldı ve yavaşlayacak gibi de gözükmüyor. 2018’de milyarlarca kullanıcının kullandığı en popüler sosyal medya mecraları arasına giren uygulama her yeni trendin merkezinde olacağının sinyallerini veriyor.