Youtuberlarla yapılan pazarlama faaliyetleri; markaların görünürlüğünü arttırmanın ve müşteri ile ilişkilerini güçlendirmenin yanı sıra marka gelirlerini de olumlu yönde etkilemektedir. Bu yazımızda, Youtuberlarla kurulan ortaklıkların başarılı olması için uygulanması gereken temel adımları paylaşıyoruz.
YouTube, dünya çapında iki milyardan fazla kullanıcısı bulunan ve en çok ziyaret edilen ikinci web sitesi olma özelliğini taşıyor. Markaların pazarlama faaliyetlerini yürüttükleri önemli bir mecra olan platform; markaların gelirleri yükseltmek, web sitelerine trafik çekmek, marka bilinirliğini arttırmak ve pazarlama faaliyetlerini çeşitlendirmek için biçilmiş kaftan olarak kabul ediliyor. Bu sebeple Youtuberlarla yapılan işbirlikleri dijital dünyada büyük önem taşıyor.
YouTube, Youtuberların yanı sıra, onları büyük bir sadakatle takip eden ve Youtuberların paylaştığı içeriğe çok güvenen geniş bir abone kitlesine sahip. Yapılan bir araştırmada, her 10 YouTube abonesinden 6’sının, satın alma alışkanlıklarını belirlerken, TV reklamlarından daha çok Youtuberlara güvendiği ortaya çıkmıştır. Bu derece güven, markaları kaçınılmaz olarak YouTube’a yönlendiriyor ve pazarlama bütçelerinde bu platformu öncelemelerine sebep oluyor.
Bu noktada markalara büyük bir görev düşüyor. Youtuberlarla kurulan iş birliklerinden optimum fayda sağlayabilmek için; kendi ürünlerine uygun Youtuberları nasıl seçeceklerini, anlaşmaya nasıl varacaklarını ve ortaya çıkacak sonuçları nasıl analiz edeceklerini çok iyi belirlemek zorundalar.
Doğru Youtuber Nasıl Seçilir?
Markalar için kendilerine en uygun Influencerı seçmek çok önemlidir. Bu nedenle herhangi biriyle iletişim kurmadan önce, ilgilendiğiniz kişilerin kısa bir listesini yapın ve bu kişilerin videolarını izleyin. Stillerini, üsluplarını ve videolarının içeriğini değerlendirip kendi markanızın değerleri ile örtüşüp örtüşmediğini analiz edin. Buna ek olarak seçtiğiniz Youtuberın hitap ettiği kitlenin, markanızın kitlesi ile uyuştuğundan emin olun. Örneğin markanızın kitlesi 30 yaş üzerine hitap ediyorsa, 30 yaş altındaki kitleye sahip bir Youtuberla çalışmanız anlamsız olacaktır.
Çalışacağınız Youtuberı seçerken sahip olduğu abone sayısından çok, videolarının görüntülenme sayısını inceleyin. Görüntülenme sayısının, tüm videolar ile tutarlı olmasına ayrıca dikkat edin. Çünkü kişinin tek bir videosu viral olmuş olabilir, bu sebeple toplam video görüntülenme sayısı yüksek gözükecektir. Ayrıca, haftada bir veya iki olmak üzere düzenli olarak video yayınlayan yayıncıları hedeflemenizi öneririz.
Influencerların videoları incelenirken dikkat edeilmesi gereken bir diğer önemli şey ise; abone olan kişilerin videoya katılımlarıdır. Genel olarak, bir videoya yapılan yorumlar sahip olduğu beğeni sayısından çok daha önemlidir. Yorum sayısı ne kadar yüksekse, o video o kadar yüksek performansa sahiptir diyebiliriz. Bununla birlikte, çalışacağınız Youtuberın sadece yorum sayısına odaklanmak da yeterli olmayacaktır. Çünkü kanal olumsuz içerikler nedeniyle çok fazla tepki yorumu da almış olabilir. Mutlaka yorumları okuyun ve yorumların çoğu olumlu ise çalışmayı düşünebilirsiniz.
Anlaşmaya Varmak
Youtuber ile iletişime geçme aşamasına gelindiğinde, mesajınızı kişiselleştirmeye özen gösterin. Beğendiğiniz videoları mesajınıza referans olarak ekleyin ve onların markanız ile mükemmel bir ortak haline gelebilecek özelliklerini sıralayın. Bu çalışma Youtuberı teklifinizi kabul etmeye teşvik edeceği gibi, aynı zamanda işlerini gerçekten tanımak için ona zaman ayırdığınızı göstermeniz açısından da çok önemlidir.
Ardından bu iş ortaklığının nasıl olması gerektiğine dair net bilgiler verin. Bunlar; çalışılacak süre, video sayısı, markanızın videoya ne şekilde yerleştirileceği ve nasıl görünmek istediğiniz gibi bilgilerden oluşabilir. Mutlaka her iki tarafın da onaylayacağı bir sözleşme oluşturun ve bu sözleşmede iş ortaklığının tüm detaylarını açıkca belirtin ve markanızın haklarını doğru ifade ettiğinizden de emin olun.
Youtuberlar ile çalışırken ücret kısmına çok dikkat edin. Fazla ödeme yapmamak adına, diğer dijital pazarlama faaliyetlerinizdeki ‘’bin gösterim başına maliyet’’i baz alarak aynı rakamlar etrafında kalmaya çalışın. Başka bir seçenek ise, YouTube’daki gösterimleri tahmin edebilecek ve uygun bir fiyat önerebilecek araçları kullanmak olabilir. Ya da aynı görüntülenme sayısına sahip başka Youtuberlardan da fiyat alıp karşılaştırma yapabilirsiniz. Fiyatlandırma konusunda insanlarla iletişime geçmekten çekinmeyin. Bu yöntem piyasa değerini bulmak için en etkili yoldur. Ardından bütün topladığınız verileri karşılaştırın ve bir miktar belirleyip bütçenizi Youtuber ile paylaşın.
Sonuçları Analiz Etmek
Influencer Marketing diğer pazarlama yöntemleri gibi deneme-yanılma ile doğru stratejiyi yakalayacağınız ince ayar gerektiren bir metottur. Bu sebeple, daha büyük bir kampanyaya kalkışmadan önce, mevcut kampanyanızı iyi analiz edip strateji oluşturmanız çok önemlidir.
Video yayınlanmadan önce, nasıl çalıştığını etkin bir şekilde izlemek için video açıklamasının üstüne izlenebilir bir bağlantı veya kod yerleştirilmelidir. Göz önünde bulundurulması gereken ana metrikler; gösterim başına maliyet, tıklanma oranı, satış sayısı ve yükleme sayısı (markanız bir uygulama ise) sayılabilir.
Ölçülmesi zor olan diğer metrikler arasında; paylaşımlar, hashtagler ve müşteri geri bildirimleri gibi medya değerleri de bulunmaktadır.
Son Söz
Doğru Influencerı seçmek, anlaşma sürecini yönetmek ve sonuçları analiz etmek çok kolay bir süreç gibi görünebilir ama her bir adım dikkatle ele alınmalıdır ve tecrübe gerektirmektedir. Bir influencer ajansı ile anlaşıp süreci sizin yerinize yönetmesini de isteyebilirsiniz. Hedef kitlenize uygun, markanızla uyumlu bir Influencer ile doğru bir kampanya yönetmek gelirlerinizde gözle görülür bir artışa sebep olacaktır.
Bununla birlikte, eğer doğru kullanılırsa YouTube, dinamik ve enerjik bir marka olarak konumlanmanızı sağlayacaktır. Ayrıca hizmetlerinizin veya ürünlerinizin değerini hedef kitlenizle paylaştığınız bir pazarlama aracına dönüşecektir.
Yorumla