17 sene önce bugün aramızdan ayrılan Barış Manço anısına Tolga Gülen Solopella eserlerine bir yenisini daha ekledi: “Yine Yol Göründü Gurbete..”
Anadolu Rock müziğinin en önemli ismi,sesiyle, besteleriyle, uzun saçları,yüzükleri, sıra dışı tarzıyla en önemlisi herkesi kucaklayan kocaman yüreği ile adını Türk Müzik Tarihi’ne altın harflerle yazdıran 7’den 77’ye herkesin sevgilisi Barış Manço,17 yıl önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiş, tüm Türkiye’yi yasa boğmuştu.
Aradan geçen onca yılda Manço’nun özlemi hiç dinmedi. Adam Olacak Çocuk”ları büyüdü ve Barış Abi’nin unutulmasına izin vermedi. Her şarkısında hala duygudan duyguya savruluyor, aynı heyecanı aynı özlemi duyuyoruz.
Acapella’nın usta ismi Tolga Gülen Solopella Projesi’nde “Barış Manço Haftası” kapsamında Manço’nun sevilen eserlerinden “Yine Yol Göründü Gurbete” isimli parçayı seslendirdi. Sizleri bu güzel eserle başbaşa bırakırken Wediacorp ailesi olarak birbirinden güzel şarkılarıyla milyonlarca insanın gönlünde taht kuran Barış Manço’yu vefatının 17. yıldönümünde sevgi,saygı ve rahmetle anıyoruz.
BARIŞ MANÇO KİMDİR?
Mehmet Barış Manço (2 Ocak 1943; Üsküdar, İstanbul – 1 Şubat 1999; Kadıköy, İstanbul), Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı ve TVprogramı yapımcısı. Türkiye’de rock müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucuları arasında sayılır. Müziğe başlangıcı Galatasaray Lisesi’nde oldu. Yüksek öğrenimini Belçika Kraliyet Akademisi’nde tamamladı. Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine 12 altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı.
1976’nın Mart ayında dünya çapında bir firma olan CBS ile anlaşan Manço, Baris Mancho ismiyle lanse edileceği ve Avrupa pazarına yönelik olarak tamamen İngilizce şarkılardan oluşacak olan proje için 1976 yılının sonuna kadar Kurtalan Ekspres ve 30 kadar Belçikalı müzisyen ile 4 bayan vokalistten oluşan Georges Hayes Orchestra’nın eşliğinde dönem teknolojisinin tüm olanaklarını kullanan bir stüdyoda Belçika’da çalıştı. 2 milyon tl’ye mal olan ve 1976 yılının sonlarına doğru Baris Mancho adıyla Avrupa’nın birçok yerinde satışa sunulan uzunçalar, Romanya ve Fas gibi doğu ülkelerinde liste başı olsa bile genel olarak beklediği başarıyı yakalayamadı. Albüm Türkiye’de ise 1977 yılının başında Nick the Chopper olarak yayınlandı ve büyük başarı elde etti.
Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca,Flemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programıyla dünyanın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle “Barış Çelebi” olarak adlandırılmıştır. Barış Manço 1991 yılında Devlet Sanatçısı ünvanına layık görüldü.
Tolga Gülen Sosyal Medya
[ytb_button id=”yes”]UClQ1qt0QVo698xQxWKrk0MA[/ytb_button]
Yorumla