TikTok hızlı yükselişini sürdürürken ve bu yıl daha da etkili bir platform olmaya hazırlanırken YouTube, çevrimiçi video alanında açık ara lider olmaya devam ediyor. Her yıl milyarlarca kullanıcı tarafından ziyaret edilen YouTube’a, içerik üreticileri için geliştirilen sürdürülebilir kazanç modeli açısından henüz başka hiçbir platform yaklaşabilmiş gibi görünmüyor.
YouTube‘un kendi ekosisteminde yerleşik olan İş Ortağı Programı, içerik üretici ekonomisinin temel itici gücünü oluşturuyor. Bu hafta, ana şirket Alphabet‘in 4. çeyrek performans güncellemesinin bir parçası olarak, bu unsurun ne kadar önemli hale geldiğine dair bilgiler paylaşıldı.
Alphabet‘in raporuna göre, YouTube 2021’in dördüncü çeyreğinde 8,6 milyar dolar reklam geliri elde ederken, bu rakam senenin tamamı için 28,8 milyar dolara ulaştı.
Görüldüğü üzere bu rakam, YouTube‘un son yıllardaki performansında önemli bir sıçramadır. YouTube reklam gelirinin yaklaşık %55’i içerik üreticilerine gidiyor, bu da YouTube‘un 2021 boyunca içerik üreticilerine 15 milyar dolardan fazla ödeme yaptığı anlamına geliyor. Bu nedenle reklam gelirleri, genel içerik üretici ekonomisi fonunun büyük bir kısmını oluşturuyor.
Kesin olmamakla birlikte YouTube, reklam gelirinin %55’ini video içeriklerinden görüntülenen reklamlara göre içerik üreticileriyle paylaşıyor, ancak bunun dışında başka reklam seçenekleri de bulunuyor. Kasım ayından itibaren stratejisini bir adım öteye götüren platform, İş Ortağı Programı’ndaki kullanıcılar için yalnızca videolardan değil tüm içerikten para kazanma hamlesini hayata geçirdi.
Platformun yaratıcıları, kullanıcıları TikTok‘tan uzaklaştırmak için de daha fazla teşvik, daha fazla fırsat ve daha fazla ödül sunarak YouTube’u cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlıyor.
YouTube, Alphabet CEO’su Sundar Pichai’ye göre önemli bir yükseliş sağlayan ‘Shorts‘, kendi oluşturduğu alternatifle TikTok‘un yükselişini engellemeye yardımcı oluyor.
“YouTube Shorts, önemli düzeyde etkileşim sağlamaya devam ediyor. Bugüne kadar beş trilyon izlenmeye ulaştık ve dünya çapında her gün on beş milyardan fazla görüntülemeye sahibiz. Bu, içerik üretici topluluğumuzun daha yeni ve daha büyük kitlelere ulaşmasına yardımcı oluyor. Aslında, YouTube‘da her zamankinden daha fazla insan içerik oluşturuyor. Geçen yıl, en az 10.000 ABD doları gelir elde eden YouTube kanallarının sayısı %40’tan fazla artış gösterdi. Sanatçılar ve içerik üreticileri için bu desteği geliştirmeye devam ediyoruz.”
Pichai ayrıca, artık daha fazla içerik üreticisinin Super Chat ve kanal üyelikleri de dahil olmak üzere YouTube‘un reklam dışı ürünlerinden para kazandığını ve 100 milyon dolarlık Shorts Fonu‘nun artık yüzden fazla ülkede kullanılabildiğini belirtiyor.
Ancak bunun gibi içerik üretici fonlarında teknik olarak sorunlar yaşanması muhtemeldir çünkü fondan pay alacak kullanıcı sayısı artarken fon tutarı sabit kalabilir. YouTube genişletilmiş finansman modelleriyle, kısa video kliplerde içerik üretici finansmanını en iyi şekilde nasıl geliştireceğini araştıran TikTok gibi gelişmekte olan platformlardan çok daha sürdürülebilir, karlı ve faydalı bir konumda yer alıyor.
Kısa videolar, yayın ortası reklamları eklemek için çok kısa, bu da doğrudan gelir ilişkilendirmesini zorlaştırıyor. Bu durum, TikTok‘u marka ortaklıkları gibi diğer alternatifleri keşfetmeye itiyor. Ancak TikTok‘un en popüler içerik üreticilerini uzun vadede elde tutmak için yeterli miktarda bir iş modeli oluşturup oluşturamayacağı konusu ise henüz belirginleşmedi. TikTok, içerik üreticilerinin ürettikleri içeriklere bağlı olarak ürünlerini satabildiği bir gelir modeli oluşturmalarını sağlamayı da amaçlıyor.
YouTube da benzer bir yapıyı test ediyor. Pichai bu durum hakkında şöyle bir açıklamada bulundu:
“Video kampanyalarındaki ürün özet akışları ve canlı ticaret gibi gelişmekte olan modeller sayesinde geliştirilen yenilikçi çözümlerle, izleyicilerin gördüklerini satın almalarını ve reklamverenlerin harekete geçmelerini kolaylaştırıyoruz. Samsung, Walmart ve Verizon, ABD’de alışveriş yapılabilir canlı yayın etkinliklerine ev sahipliği yapmak için içerik üreticileriyle ortaklıklar kuruyor.”
Bu TikTok için önemli bir fırsat olduğu gibi, YouTube‘da için de oldukça önemlidir. Çünkü potansiyel olarak, birçok kişi YouTube‘da ürün bilgisi için arama yaptığında, YouTube, içerikleri de Google aramalarına bağlanıyor. Bu durum da, YouTube içerik üreticilerinin para kazanması için bir alternatif oluşturuyor. Böylece YouTube, TikTok‘un bir adım önüne geçiyor.
TikTok için bir başka sorun teşkil eden nokta ise YouTube’un Shorts‘ta yeni ticaret yöntemlerini test ediyor olmasıdır. TikTok, mevcut şartlarda harika bir uygulama olarak görülse de içerik üreticilerinin para kazanması konusunda hala zorluklar yaşaması elini zayıflatıyor. TikTok’un en popüler yıldızları, uygulama büyümeye devam ettikçe daha fazla gelir beklentisi içine giriyor. Beklediği geliri istediklerini elde edemeyen kullanıcılar diğer uygulamalara geçmeye çalışıyor. TikTok günümüzde oldukça popüler olabilir, ancak çevrimiçi video üstünlüğü savaşı hala YouTube tarafından yönetiliyor. YouTube güçlenmeye ve halihazırda kurulmuş olan para kazanma modellerini yinelemeye devam ettikçe bu savaş büyüyecek gibi görünüyor.