YouTube, yayıncıların en büyük kazanç araçlarından biri olan aboneliklerin kendi platformu üzerinden artık doğrudan bir gelir kaynağına dönüşmesi için yeni çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar uygulamaya geçtiği an haber endüstrisi çağ atlayabilir!
Tabi bu habere konu olan ‘abonelik’ kavramının, YouTube kanal aboneliği değil, yayıncıların (gazete, dergi) abonelikleri olduğunun altını çizmek isteriz.
Konu hakkında bilgilendirilen yayıncılara göre; YouTube, haber yayıncılarının sahip oldukları ve işlettikleri dijital hesaplarına YouTube kanalları üzerinden abonelik satmaları için bir araç geliştiriyor. Nisan ayına kadar başlanması planlanan ‘’Abonelik Satış Aracı’’nın bu yılın sonuna kadar test edileceği ifade edildi.
Çoğu çevrimiçi platformun olduğu gibi YouTube’un da geleneksel yayıncılarla uzun zamandır süren çatışması herkesin malumu…Çevrimiçi platformlar, geleneksel içerik sağlayıcılardan gelen haber içeriğini kullandıkları için reklam gelirleri bazında genelde aslan payını alan taraf oluyorlar. Bu konuda en çok eleştirilenlerin başında Google ve Facebook geliyor. Avustralya Hükümeti’nin kısa süre önce hem Google’ın hem de Facebook’un ülke sınırları içinde üretilen içerikleri izinsiz yayınlamalarının önünü kesmek adına ciddi yaptırım kararları aldığı açıklandı.
Çeşitli ülkeler de daha önce çevrimiçi haber ekosistemine karşı benzer düzenlemeler denemiş ancak başarısız olmuşlardı. Avustralya’daki uygulamanın nasıl hayata geçeceği konusu oldukça büyük bir merak konusu…Yetkililerce yaptırım yasası taslağının temmuz ayında hazır olacağı ifade ediliyor. Bu sebeple YouTube da zeytin dalı uzatarak, yayıncılar ve içerik üreticilerinin uzlaşmasını sağlamaya çalışıyor.
Geçmişte benzer düzenlemeler önerildiğinde, Google haber içeriği üretenlere ödeme yapmayı reddetmişti. Google’a göre kendileri, bu sitelere trafik akışı sağladığından ödeme yapmaya çok sıcak bakmıyorlardı. Çünkü kendi kullanıcılarını yönlendirmek o sitelerin zaten para kazanması sağlıyordu. Google, kullanım yönergelerini kabul etmeyen haber üreticilerinin yayınlarını indexten kaldırma kararı aldığında ise her iki taraf için de kazanç kaybı kaçınılmaz oldu. Google bu sürecin ardından daha kapsayıcı ve karşılıklı yarar ilkesine dayanan bir yöntem arayışına girdi.
Her ay iki milyardan fazla insanın kullandığı YouTube, internet haber kaynakları arasındaki en önemli itici güçlerden biri olarak Facebook’un hemen ardında… Google bu nedenle kullanıcılarıyla bağlantısını en üst düzeye çıkarmak için bir yerde bu kararı almak zorunda kaldı. Abonelik satış aracı, YouTube’un gelir elde etmek için alternatif modeller oluşturmasında belki de bugüne kadar ki en radikal çıkışlarından biri olabilir. Google sürecin sonunda iki taraf arasındaki ilişkilerin daha da iyileştirilmiş olacağını ve yeni işbirlikleri kurulmasının sağlanacağını umuyor.
Sürecin nasıl işleyeceği konusunda resmi açıklama yapılmadığı için çeşitli spekülasyonlar mevcut. Bu sene içinde kullanımına başlanan ve yavaş yavaş yayılmaya devam eden ‘’Katıl Butonu’’ gibi yayıncılar için de bir ‘’Abone Ol’’ butonu eklenebilir. Böylelikle yayıncılar ücretli üyeliklerini YouTube aracılığıyla okuyucularına ulaştırabilirler. Bunlar elbette şimdilik elimizdeki bilgilerin yorumlanmasından ibaret tahminler. YouTube kanadından henüz bu girişim hakkında resmi bir açıklama gelmedi. Zaman içinde kullanılacak yöntemin açıklanması ve gelir paylaşımı konusundaki belirsizliklerin ortadan kaldırılması bekleniyor.
Yorumla