Instagram, Facebook ve Pinterest kendi ticaret potansiyellerini en üst düzeye çıkarmak için yüksek takipçili içerik üreticileriyle birlikte çalışıyor. Bu nedenle canlı yayınlarda alışveriş yapabilmek, sosyal medya uygulamaları için önemli bir odak noktası haline geldi. YouTube da bu kervana katılarak, kullanıcıların içerik üreticileriyle gerçek zamanlı olarak etkileşim kurmasını sağlayacak ve aynı zamanda doğrudan uygulama içi alışverişi kolaylaştıracak canlı yayın eklentisi geliştiriyor.
YouTube, bir mobil cihaza sahip olan herkesin canlı yayında alışveriş yapabileceği bir sistem üzerinde çalıştığını duyurdu. Canlı yayın alışveriş sistemi üzerine çalışan ürün tasarımcıları Wendy Yang ve Lax Poojary, YouTube blogunda yapılan bir röportajda, platformun gelişen alışveriş süreçleri ve platformun canlı yayın ticaret girişimlerini nasıl ilerletmeyi planladıkları hakkında bazı bilgiler verdiler.
Canlı yayınlardaki alışverişin ana fikri, mevcut kullanıcıların tüketim alışkanlıklarını olumlu yönde geliştirmek. İçerik üreticileri, markalarla ücretli ortaklıklar kurarak hali hazırda ürünleri kullanıcılara öneriyorlar. Bunun zaten yaygın bir uygulama olduğu göz önüne alındığında, canlı yayındaki alışverişin önemi daha da anlaşılır hale geliyor.
Yang‘ın belirttiği gibi: “Dijital alışverişin heyecan verici yanı, içerik üreticilerinin yeni bir ürün serisini kullanıcılara tanıtabiliyor olmasıdır. Bu nedenle canlı yayın alışverişlerini YouTube için geliştirmemiz kaçınılmazdı. Çünkü insanlar YouTube‘da alışveriş yapmak istiyor ve Publicis ve TalkShoppe ile ortaklaşa yürüttüğümüz bir araştırmaya göre, izleyicilerin %89’u YouTube içerik üreticilerinin önerilerine güveniyor.”
Yang ayrıca, insanların %87’sinin YouTube‘da alışveriş yaparken veya internette gezinirken ürünlerle ilgili en kaliteli bilgileri aldıklarını söylediğini de belirtiyor. YouTuber‘lar artık pek çok kişi için, özellikle de geleneksel medya ünlüleri kadar ve belki daha fazla tanınıyor. Bu nedenle, canlı yayınlar içerik üreticileri ve kullanıcıların arasında daha hızlı bir bağlantı sağlıyor. Bu da insanların tüketim alışkanlıklarını belirlemeye yetiyor.
Pandemi döneminde e-ticaretin yükselişi, dijital platformlardaki satın alma işlemlerinin kolaylaşmasını sağladı ve YouTube’da bu fırsatı doğal olarak kaçırmak istemedi.
“Sizi en sevdiğiniz içerik üreticilerine yakınlaştırmak ve bu canlı yayınlar aracılığıyla etkileşiminizi daha efektif hale getirmek istiyoruz. Kullanıcı deneyimini artırmak için içerik üreticileri, takipçilerinden geri bildirim alacak ve canlı yayınlardaki alışverişler sırasında onlara anketler de sunabilecek.”
Yukarıdaki örneklerde görebileceğiniz gibi YouTube, canlı yayındaki satın alma deneyimini iyileştirmek ve nihayetinde tüm kullanıcıların kendi alışveriş akışlarını oluşturmasını sağlamak için daha fazla işlevsellik geliştirmeyi amaçlıyor. Markalar ve içerik üreticileri etrafında topluluk oluşturmaya yardımcı olan canlı yayınlar ekstra bir gelir modeli oluşmasını da sağlayacak. Bu sayede YouTube, FOMO (Fırsatları Kaçırma Korkusu) faktörünün de azalacağını düşünüyor.