Snapchat‘in ‘Spotlight‘ içerik üreticileri ödeme programının başarısından ilham alan YouTube, bireysel içerik üreticilerine Shorts performanslarına göre ayda 10 bin dolara kadar ödeme yapılacağını duyurdu.
YouTube tarafından yapılan açıklama şu şekilde;
“İçerik üreticileri her ay, Shorts‘larının izlenme sayısına ve katılımına bağlı olarak 100 ila 10.000 ABD Doları arasında gelir elde edebilecekler. YouTube Shorts gelirleri yalnızca YPP’deki (YouTube İş Ortağı Programı) içerik üreticileriyle sınırlı kalmayacak, uygunluk kriterlerimizi karşılayan tüm içerik üreticileri katılabilecek.”
Finansman, YouTube‘un mayıs ayında duyurduğu 100 milyon dolarlık Shorts Fonu‘ndan gelecek ve bu aşamada Shorts çabalarından reklamlarla para kazanamayan içerik üreticileri için para kazanmaya doğrudan bir imkan sağlanmış olacak.
Belirtildiği gibi, kısa video performansları için doğrudan ödeme yapma fikri, Snapchat‘in kısa sürede 125 milyon aktif kullanıcıya ulaşmasını sağladı. Para kazanabildiklerini gören içerik üreticileri de bu platformlara kayarken YouTube da pastadan payını almak için kolları sıvadı.
Snapchat, zamanla daha sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmaya yöneldiği için ödemelerini azalttı. Ancak süreç, uygulamanın aleyhine dönüşmeye başlayınca YouTube için kaçınılmaz bir fırsat doğdu. Programın bileşen maliyetleri ve ödemeler konusunda yaşanan hayal kırıklıkları, YouTube‘un neden çok daha düşük ödeme miktarlarıyla başladığını gösterebilir, ancak ayda 10 bin ABD doları, içerik üreticilerinin önemli ölçüde ilgisini çekmeye yetti.
Peki bu durum, Shorts‘u TikTok için gerçek bir rakip haline getirmeye, potansiyel olarak ivmesini yavaşlatmaya ve hem kullanıcıları hem de içerik üreticilerini video içeriği için YouTube ile daha uyumlu hale getirmeye yetecek mi?
YouTube kesinlikle bunu öğrenmek istiyor. YouTube‘a göre Shorts’un, nisan ayında 6,5 milyar olan günlük görüntüleme sayısı şimdiden 15 milyara ulaştı ve Shorts artık tüm bölgelerde kullanılabilir (beta modunda), başarı potansiyeli konusunda yükseliş trendine gireceğini ise kaçınılmaz bir gerçek.
Tüm bunlar bir kenara, YouTube aslında kısa video trendini TikTok‘un değil kendisinin oluşturduğunu iddia ediyor.
Bu hafta The Verge ile yaptığı röportajda YouTube‘un Baş Ürün Sorumlusu Neal Mohan şunları kaydetti:
“Size Shorts‘un nasıl ortaya çıktığına dair biraz fikir vermemin yolu, aslında 15 yıl öncesine, YouTube‘a yüklenen ilk videoya kadar gidiyor. ‘’Ben Hayvanat Bahçesindeyim’’ adlı 18 saniyelik video aynı zamanda YouTube’un da doğuşuydu.”
Bu bir bakıma doğru. Çünkü TikTok, tüm önemli pazarlarda birdenbire büyük bir çekiş gücü kazanan ve tarihteki herhangi bir uygulamadan daha hızlı bir şekilde bir milyar kullanıcıya doğru hızla ilerleyen ilk uygulama olsa da Shorts videolarının doğuşu ilk olarak YouTube‘un kendisinden geldi.
YouTube Shorts hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için bu linke tıklayabilirsiniz.