YouTube’un içerik üretici onayı sistemi 2019’un ortalarında CEO’su Susan Wojcicki tarafından duyuruldu. İçerik üreticileri için geliştirilen ‘’Kendi Kendine Onay Sistemi’’, YouTube‘un para kazanma kararlarını daha hızlı ve daha doğru bir şekilde vermesine olanak tanıyor. YouTube yaklaşık iki yıl boyunca, içerik üreticilerinden videolarını kendi kendilerine onaylamalarını istedikten sonra, artık videoların nasıl onaylanacağına dair kapsamlı anket sorularından oluşan bir kılavuz yayınladı. Bu sistem, içerik üreticilerinin videoları ve videoların içerdiği öğeler hakkında daha detaylı bilgiler vermesine olanak tanıyor. Sistem daha sonra otomatik olarak videodan para kazanıp kazanamayacağına karar veriyor.
YouTube videonun yüzde yüz güvenli olduğu karar verirse; o zaman yalnızca içerik üreticisinden anketteki bir soruya cevap vermesi isteniyor ancak durum tam tersi ise, kullanıcının video içeriğine dair daha fazla ayrıntıya yer vermesi gerekiyor. Video, yüklendikten sonra YouTube tarafından izleniyor, içerik üreticilerinin derecelendirmesi sonraki videolarda da tutarlı kabul edilirse YouTube artık bu kullanıcı için ‘’güvenli’’ onayı veriyor ve onu dürüst kullanıcı olarak kabul ediyor. Ancak aksi bir durumda kullanıcının kanalına yükleyeceği tüm videolar için inceleme ve ön onay talebinde bulunabiliyor. Bu sebeple bu anketlerdeki yapay zekayı küçümsemek ve yanlış cevaplar vermek uzun vadede kanalın güvenirliği sarsabilir.
‘’Kendi Kendine Onay Sistemi’’ ilk kez tanıtıldığında, kullanıcıların bir kısmı bu konu hakkında oldukça endişelendi ve bu durum tüm sosyal platformlarda yüksek sesle dile getirildi. En çok sıkıntı çekenler ise oyun içerikleri üreten kullanıcılar oldu. Basit ve eğlenceli oyunların şiddet olarak da adlandırılıp adlandırılmayacağından endişe etmeye başlayan içerik üreticileri, YouTube’un kasım 2019’da ilk defa düzenlediği ‘’Oyun İçerikleri Üretenler Zirvesi’’nde kullandığı oyunlarındaki şiddetin gerçek şiddet olarak değerlendirilemeyeceğine dair ifadeleri kullanıcılara derin bir nefes aldırdı.
YouTube yayınlanan en son Creator Inside videosunda ‘’Kendi Kendine Onay Sistemi’’nin nasıl çalıştığına dair detaylı bir açıklama sunuyor. Kılavuzda; çeşitli kötüye kullanım örneklerinden, hassas ve tartışmalı konulardan ve bir kanalın para kazanma özelliğinin kapatılması ile sonuçlanabilecek tehlikeli nefret dolu eylemlerden bahsediliyor. Kılavuz, hangi içeriklerin yüzde yüz reklam güvenliği onayı alacağına dair de farklı örnekler de içeriyor. YouTube’un para kazanma ekibinin bir üyesi olan Conor, kılavuzun içerik üreticileri ve kullanıcılar için işleri daha güvenli getireceğini ve gelen her geri bildirimi dikkatle inceleyeceklerini ifade etti.
Creator Inside her hafta ‘’Kendi Kendine Onay Sistemi’’ kılavuzundan ayrı bölümlere odaklanacak bir video serisi yayınlamayı planlıyor. Geçtiğimiz hafta Conor, çok sayıda kullanıcı için uygun görünmeyen saldırgan ifadeler ve sözcükler konusundan bahsetti. Conor ayrıca, hem çevrimiçi hem de gerçek dünyada küfür yöntemlerini değiştirmenin gerekli olduğunu ifade etti.
Yorumla