Facebook, Twitter ve Instagram gibi dev sosyal mecralar, mobil uygulamaları üzerinden canlı yayın yapma imkanı sunuyor. Böylece kullanıcılar, istedikleri zaman takipçilerine özel olarak canlı yayın başlatabiliyor. Üstelik canlı yayın bildirimini de doğrudan sosyal hesapları üzerinden kullanıcılarla paylaşabiliyor.
Canlı yayın yapmayı destekleyeceğini açıklayan YouTube, ise canlı yayın özelliğini sadece Alex Wassabi, iHasCupquake ve Great Library gibi belirli birkaç kullanıcısına açarak test etmeye başlamıştı. 8 ay sonra aralarında henüz Türkiye’nin olmadığı ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada gibi ülkelerde özellik kullanıcılara açıldı.
Youtube Super Chat adını verdiği yeni özelliği ile canlı yayın yapan kullanıcılarına aynı zamanda para da kazandırmaya da başlayacak.
YouTube, mobil cihazlarında canlı yayın yapmak isteyen, 10.000’den fazla abonesi olan her içerik oluşturucunun artık bu özelliğini kullanabileceğini açıkladı.İlerleyen zamanlarda geniş kitlelere de yayılacağı bildirildi.
Şirketin blog yazısında, “YouTube’da bizim için en büyük odak noktası, içerik oluşturucularının ve görüntüleyenlerin, birbiriyle ve izledikleri videolarla etkileşimde bulunmasına izin veren yeni yollar bulmaktır” denildi.
Canlı yayın yapabilmek için bazı şartları olduğunu da unutmayalım. Para kazanan ve 18 yaşının üzerinde olması gereken kullanıcılar, aynı zamanda YouTube’un desteğinin olduğu bir yerde ikamet etmeli. Canlı yayınlardaki tüm yorumların denetlenebileceğini ifade eden YouTube, sorumlu ve yaratıcı yayıncılığa önem verdiğini duyurdu.
YouTube’un mobil uygulamalarını kullanan herkes, canlı yayın tuşuna tıkladığı anda otomatik olarak yayın başlatabiliyor. Elbette YouTube takipçilerine de canlı yayınla ilgili bildirim gönderiliyor. Böylece etkileşim açısından önemli bir adım da YouTube tarafından atılmış oluyor. Yani yayın başlatıldığı anda otomatik olarak takipçiler bilgilendiriliyor.
Super Chat ile kullanıcılar; bir miktar ödeme yaparak yorumlarını sabitleyebilecek, renklendirebilecek. Bu da tabii izleyenlerin ve canlı yayın yapan kişinin dikkatini çekmeyi sağlayacak. Bu da normalde örneğin arada kaybolabilecek bir sorunun, cevaplanabilmesini sağlayacak.