YouTube artık para kazanılmayan içeriklere reklam eklenebileceğini açıkladı. Bu durum, YouTube içerik üreticileri için bazı sıkıntılara neden olabilir.
Bu hafta YouTube Hizmet Şartları’nda duyurulan güncellemelere göre; YouTube İş Ortağı Programı’nın parçası olmayan kanalların içeriklerine reklam eklemesini sağlayacak hükümler eklendi. Diğer bir deyişle, videonuza reklam eklememeyi seçtiyseniz bile, muhtemelen YouTube yine de reklam paylaşacak. Ancak YPP*’ye kaydolmadığınız sürece bu reklamlardan daha sonra herhangi bir gelir elde edemeyeceksiniz.
Yetkililerin açıklamasına göre;
‘’Bugünden itibaren, YPP’de olmayan kanallardan sınırlı sayıda videoda reklam paylaşmaya başlayacağız. YPP’de olmayan bir içerik üreticisi olarak bazı videolarda reklamlar görebilirsiniz. Uygunluk şartlarını** karşıladığınızda YPP’ye başvurma fırsatınız olacak aksi halde reklamlardan pay elde edemeyeceksiniz.’’
Yıllar boyunca birçok içerik üreticisi, YouTube videolarına reklam koymamayı tercih etti. 2017’de Avustralyalı müzisyen Gotye, kliplerine reklam eklemeyi reddettiği için YouTube kanalında 10 milyon doları aşan gelirini geri çevirdiğini ileri sürdü. Bu seçim, insanların bir içerik üreticisinin içeriğini gelir beklentisi olmadan görüntüleyebileceği anlamına geliyordu. Ancak şimdi, YouTube bu kliplerde reklam gösterecek gibi görünüyor.
Bu değişikliğin kaç YouTube videosunu etkileyeceğini tahmin etmek zor, ama platformdaki mevcut reklam alanında önemli bir artışa yol açacağı bekleniyor. Bu durum, YouTube’a çok daha fazla gelir fırsatı sunarken, aynı zamanda reklamverenler alakalı kitlelere ulaşmak için daha fazla yola sahip olabilecekler.
Buna ek olarak Google tarafından, YouTube kliplerinden yüz tanıma verilerinin toplanmasını açıkça yasaklamak için yeni bir açıklama yapıldı. YouTube İş Ortağı Programı’nın bir parçası olan ABD’li içerik üreticileri artık YouTube’dan elde ettikleri gelir ödemelerinin vergi açısından telif ücreti olarak değerlendirildiğini görecekler.
‘’Google, yasaların gerektirmesi durumunda bu ödemelerden vergi kesebilecek. ABD’deki içerik üreticileri, AdSense’te geçerli vergi belgelerini sağladıkları sürece, bu stopaj vergilerinden etkilenmeyeceklerdir.
Değişiklikler ABD’de bugünden itibaren yürürlüğe girecek, diğer ülkelerde ise 2021’in ortalarından yürürlüğe gireceği ifade edildi.
*YouTube İş Ortağı Programı
** YouTube İş Ortağı Programı‘nın Şartları:
– YouTube İş Ortağı Programı’nın kullanılabildiği bir ülkede veya bölgede yaşıyor olmak.
– Son 12 ayda 4.000 saatin üzerinde herkese açık, geçerli izlenme saatine sahip olmak.
– 1.000’den fazla aboneye sahip olmak.
– Bağlı bir AdSense hesabına sahip olmak
Yorumla