YouTube, platform kurallarına aykırı içeriklerin, izleyicilerin karşısına çıkmadan önce, algoritma tarafından otomatik olarak tespit edilmesi ve anında platformdan kaldırılması için uzun süredir ciddi çalışmalar yapıyor. Şirket son yaptığı açıklamada bu konuda ne kadar başarılı olduğunu istatistiklerle destekliyor.
2017’nin dördüncü çeyreğinde platforma yüklü her 10.000 videodan 72’si YouTube politikalarını ihlal eden videolardan oluşuyordu. 2020’nin son aylarında ise bu rakam 72’den 18’e kadar geriledi. Bu da YouTube geliştirmiş olduğu ‘machine learning’ temelli algoritmanın, zaman geçtikçe platformdaki kural dışı içerikleri otomatik olarak yakalama kabiliyetinin arttığını gösteriyor.
Ancak rakamlar önemli bir detayı da ele veriyor. Bir yandan YouTube‘un rahatsız edici videoların yayılmasını engelleme konusunda ne kadar başarılı olduğu açıklanırken, bir yandan da hala bu tarz içeriklerin platformda yayılmaya kısmen de olsa devam ettiği görülüyor.
Platformdan kaldırılan video türleriyle ilgili ayrıntıları 3 ayda bir yayınladığı şeffaflık raporunda paylaşan YouTube, istatistiklere bu ay itibarıyla ‘’İhlalli İçeriklerin Görüntüleme Oranları’’nı (VVR) da ekledi.
Paylaşılan rakamlara bakıldığında esasen YouTube‘un kendi kurallarına göre kendi sitesini denetlemede oldukça yetkin olduğu görülüyor. VVR oranları ne kadar yüksekse dolaşımda YouTube topluluk kurallarını ihlal eden o kadar çok video bulunuyor, aynı şekilde VVR oranları ne kadar düşükse, platformun geliştirdiği algoritma o kadar başarılı çalışıyor. Çalışmalar VVR oranlarının ciddi oranda düştüğünü gösterdiğinden YouTube’un bu alanda yukarı doğru ivmelenen bir çizgisi olduğunu söyleyebiliriz.
YouTube bu oranları ölçümlemeye başladığından beri ulaştığı rakamları grafik olarak paylaştı:
YouTube‘un Güvenlik Ürün Direktörü Jennifer O’Connor, gazetecilere verdiği bir brifingde, YouTube‘un sorunlu videoları tespit etmek için kullanıcılara güvenmek yerine makine öğrenimine güvenmeye başlamasının ardından; 2017’den 2018’e geçerken sorunlu video sayısında ani düşüş gerçekleştiğini söyledi. O’Connor’a göre şirketin amacı bu sayıyı en kısa sürede sıfır noktasına yaklaştırmak.
YouTube’un platform kurallarının yanı sıra bir de reklamcılık kuralları yer alıyor. Reklamcılık kurallarını ihlal eden fakat topluluk kurallarını ihlal etmeyen videolar platformda kalmaya devam ediyor. Bu sebeple bu tip videolara ait rakamlar VVR oranlarına dahil edilmiyor. Aynı zamanda herhangi bir kuralı tam olarak ihlal etmeyen, ancak ‘machine learning’ temelli bir nedenden ötürü sınırlamaya tâbi tutulan içeriklerin de bu rakamlara dahil edilmediği ifade ediliyor.
O’Connor, YouTube ekibinin bu verileri, kullanıcıları rahatsız edici içerikten korumada ne kadar başarılı olduklarını göstermesi açısından dahili olarak kullanmaya devam edeceklerini söyledi. Bakalım zaman içinde daha az hata payıyla maksimum koruma hedeflerine ulaşmayı arzulayan platformun bu yaklaşımı son kullanıcı tarafından nasıl karşılanacak?