YouTube, içerik üreticilerinin COVID-19’un etkileri nedeniyle normalden daha düşük gelir elde etmelerinin ardından, kullanıcıların hem temel metrikleri anlamalarına hem de gelir potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olmak için çalışmalara başladığını duyurmuştu.
Aşağıdaki tweet’e göre YouTube, bir içerik üreticisinin videolarının her 1000 görüntüleme başına ne kadar gelir ürettiğini görmesini kolaylaştıracak RPM (Revenue Per Mille) isimli yeni bir metrik geliştirdi.
To help creators better track their revenue rate, we’re launching RPM, a new creator-focused metric in YouTube Analytics that shows how much a creator earned per 1,000 views. RPM is the most holistic way to analyze your performance. Learn more: https://t.co/Ap7bCC39Bq pic.twitter.com/ol418SvB8y
— YouTube Creators (@ytcreators) July 9, 2020
Bu geliştirme, reklamverenlerin YouTube’da reklam göstermek için ne kadar harcama yaptığını ve katılım oranlarını gösteren CPM (Cost Per Mille / 1000 Görüntüleme Başına Maliyet) metriğine ek olarak geliştirildi.
YouTube bu metriğin, CTR’a (Tıklama Oranları) ilişkin yeni verilerin, abone sayısının, ortalama izlenme süresinin, gelir performansının ve izleyenlerin trafik akışının tek bir panelde bulunduğu Yeni İçerik Stüdyosu’na entegre edildiğini açıkladı.
İçerik üreticileri için videolarının ne kadar kazanç elde ettiğine ilişkin yeni ve spesifik bilgiler, tahmini gelir istatistiklerinin ötesinde YouTube gelir performanslarının daha iyi anlaşılmasını sağlayacak. Bazı içerik üreticileri bu bağlamda özellikle pandemi döneminde yaşanan gelir düşüşleri konusunda YouTube’un yeteri kadar şeffaf olmadığını dile getirmişti. YouTube ise bu şikayetleri haklı bularak hemen çalışmalara başlama kararı aldı.
OneZero’dan gelen rapora göre;
‘’COVID-19 pandemi döneminde artan izleyici sayısına rağmen, YouTube’daki reklam gelirleri Şubat ayının başından bu yana yaklaşık olarak %50 oranında düştü.
İnteraktif Reklamcılık Bürosu’ndan alınan veriler gösteriyor ki; dört büyük medya kuruluşundan ve markasından biri 2020’nin ilk yarısında tüm reklam çalışmalarını geçici olarak durdurma kararı aldı. Reklam harcamalarını kısan şirketlerin oranı da %46 civarında.’’
Bu içerik üreticileri için daha az gelir anlamına geliyor. OneZero ayrıca çoğu YouTube kullanıcısı için CPM’in (1000 Gösterim Başına Maliyet) %30 ila %50 arasında düştüğünü söylüyor.
Yeni metrik sayesinde içerik üreticileri, içeriklerine uygun yayın planlamalarını artık daha kolay yapacaklar ve bu sayede kazançlarını daha sistemli olarak takip edebilecekler. Ayrıca YouTube, içerik üreticilerinin kendi verilerini izlemelerine yardımcı olacak daha fazla araç geliştireceğini duyurdu.
Yorumla